Sal Kaapverdie het Zonnigste eiland

Bij het landen op het eiland Sal Kaapverdië lijkt het net of je op een goudgele zand parel midden in het turquoise water landt. Want op Sal is er vooral 1 ding: zandstranden, woestijnen, droge valleien.

Eiland Sal Kaapverdische eilanden

Maar ook kleine oases, zoutpannen en stille vulkanen kenmerken het beeld van het eiland.

Het eiland was lange tijd het centrum van de zoutwinning, vandaar de naam ‘Sal’ (zout), die nu bijna uitsluitend wordt gebruikt voor persoonlijk gebruik en toerisme.

Sal Kaapverdië – Paradijs voor Surfers.

De sterke passaatwind die van november tot juni waait, maakt het eiland een paradijs voor surfers.

Sal heeft inmiddels een bevolking van +/- 25.000 mensen vooral door de komst van Sal International Airport en grote toeristische projecten zijn er veel banen ontstaan.

De bevolking van dit Kaapverdische eiland is jong slechts 10% van de bevolking is ouder dan 40 jaar.

Het hoogste punt van het eiland is de Monte Grande met slechts 405 meter. Over het algemeen is het eiland erg vlak, waardoor wolken amper de kans hebben om te blijven hangen. Daardoor regent het bijna nooit. Dus: zon, zon en nog eens zon… op de lange zandstranden.

TUI Kaapverdie vakantie aanbiedingen

Bezienswaardigheden Sal Kaapverdië

Dobberen in het zoute water

De Dode zee ken je vast wel om zijn hoge zoutgehalte, in dit water blijf je vanzelf drijven. Ook het water in de Salinas-krater op Sal Kaapverdië heeft een hoog zoutgehalte, zodat je ook hier heerlijk in kunt dobberen. Niet alleen een bijzondere beleving, het zoute water heeft ook een heilzame werking voor je huid.

Buracona het Blauwe oog

Als je rond de middag deze plek bezoekt, en de zon schijnt door het gat in de rots, dan zie je het zeewater prachtig blauw worden. Vandaar dat dit fenomeen op het eiland Sal Kaapverdië, Blue Eye wordt genoemd.

blauwe oog Sal Kaapverdië

In de zomer is er een grotere kans dan in de winter om het Blue Eye spektakel te aanschouwen, dit komt omdat er in de zomer de zon feller schijnt dan in de wintermaanden.

Stranden zover het oog reikt

Wie van een strandvakantie wil genieten is op Sal Kaapverdië aan het juiste adres. Want de stranden bij Santa maria zijn geweldig en niet alleen lang ( 8 kilometer) maar ook breed. Wie graag een strandwandeling wil maken, het zand is geweldig en het zeewater helderblauw. Langs het strand van Santa Maria vindt je de meeste restaurants en hotels op de Kaapverdische eilanden.

Shark Bay

Een wel heel aparte belevenis kun je ervaren door naar de oostkust van Sal te reizen. Hier kun je namelijk van heel dichtbij kleine (ongevaarlijke) haaien zien zwemmen. Het is aan te raden om waterschoenen aan te trekken, omdat je over de glibberige rotsen moet klimmen om in het water te komen.

Duiken en Snorkelen

Naast deze Shark Bay ervaring kunnen snorkelaars en duikers hun hart ophalen op Sal en Boa Vista. Het onderwaterleven is erg divers er leven niet alleen haaien maar ook verschillende soorten tonijnen, zwaardvissen, kreeften en andere bijzondere vissen.

Duiken Kaapverdië

Sal en de Kaapverdische eilanden is hiermee naast duikplek ook een hotspot voor big game vissen.

Sal heeft een aantal geweldige duikplekken met verscheidende scheepswrakken, waarvan Buracona, Choclasse en Farol Baiox tot de beste behoren.

Espargos

In Espargos in het binnenland van het eiland, waar de internationale luchthaven zich bevindt en tevens hoofdstad van het eiland, bevinden zich alle praktische en belangrijke zaken zoals banken, een gezondheidscentrum, het postkantoor, een hotel, een aantal pensions, bars, internetcafés en restaurants, en natuurlijk allerlei winkels. Zeker een aanrader om tijdens je Kaapverdie vakantie te bezoeken.

Een paar kilometer ten westen van Espargos ligt de havenstad Palmeira. Hier vindt het grootste deel van de import en export van het eiland plaats. Verder is Palmeira een plaats met bars en restaurants waarvan het architectonische beeld, althans in het noorden, nog steeds Portugese kenmerken heeft.

Duikers paradijs

Voor duikers is belangrijk dat ongeveer 5 km ten noorden van Palmeira fantastische onderzeese grotten en riffen, zoals de Olho Azul, te verkennen zijn.

De stad Pedra Lume (vurige rots) is vooral bekend vanwege zijn zoutmeer (saline), een laag liggende vulkanische krater onder zeeniveau. Tegenwoordig is er maar een kleine hoeveelheid zoutwinning en slechts een paar vissers wonen in het kleine verlaten dorp.

Daarnaast kan men tegen betaling genieten van een zoutbad in een aantal zoutmeren. Daar zijn douches beschikbaar.

Santa Maria Kaapverdië

Santa Maria ligt in het zuidelijke deel van het eiland Sal, deze vissersplaats is de laatste jaren veranderd in de belangrijkste toeristische bestemming op Kaapverdië. Santa Maria ligt ongeveer 16 km ten zuiden van het Sal vliegveld de internationale luchthaven Amílcar Cabral, en 20 km ten zuiden van de hoofdstad Espargos.

De stad Santa Maria heeft zich snel ontwikkeld. Er zijn grote, luxueuze hotelcomplexen, waar gasten Europese standaards kunnen verwachten, inclusief vakantie entertainment, verschillende avond- en sportprogramma’s (duiken, surfen, waterskiën of paardrijlessen) en nog veel meer.

Santa Maria – Zon – Zee – Strand

Er zijn vele redenen waarom Santa Maria op Sal Kaapverdië de meest geboekte reisbestemming is van de Kaapverdische eilanden.

De kilometerslange stranden tot wel 200 meter breed, bieden waarschijnlijk de meest ideale omstandigheden voor een klassieke strandvakantie.

Het kenmerk van het plaatsje met zijn kleine restaurants, winkels en pastelkleurige huizen is ongetwijfeld het weeghuis op de oude kade waar ooit het zout werd gewogen en zich nu souvenirwinkels bevinden.

De vissers zijn nog steeds te zien aan de havenkade bij het ophalen en afhalen van hun vangst.

Weer Sal Kaapverdïe

Het weer Sal Kaapverdië, en uitgebreide klimaat gegevens, wat is de beste reistijd, je leest het hieronder. De zon schijnt het hele jaar op dit Kaapverdische eiland met een gemiddelde temperatuur tussen de 21° C en 29° C. De wind waait voortdurend vanuit de oceaan bij een relatief lage luchtvochtigheid van 40% tot 60%.

In plaats van de vier seizoenen heeeft Sal er slechts 2: ‘The Tempo das Brisas’ (tijd van de winden) van oktober tot midden juli en de ‘The Tempo das Chuvas’ (het regen seizoen) in de maanden augustus en september, waarbij er kans is op tropische regenbuien.

Klimaat Sal Kaapverdie mei t/m oktober

 MeiJun.Jul.Aug.Sep.Okt.
Max temp262728293029
       
Min temp202123242424
       
Zonuren1097678
       
Regendagen121342
       
Zeetemp222324262726

Klimaat Sal Kaapverdie november t/m april

 Nov.Dec.Jan.Feb.Mrt.Apr.
Max temp282625252525
       
Min temp222019181919
       
Zonuren8778910
       
Regendagen212221
       
Zeetemp262422222223

Temperatuur Sal in de winter.

De koelste maanden (wat natuurlijk een relatief begrip is met deze zomerse temperaturen) zijn januari, februari, maart en april met een gemiddelde temperatuur overdag van 25° C. En waarbij de temperatuur kan dalen in de avond en nacht naar een zwoele 19° C.

In de winter valt er nagenoeg geen regen op Sal. Ook de zon schijnt volop in de wintermaanden december, januari en februari geweldige weersomstandigheden voor een zonnige winterzon vakantie.

Santo Antão Kaapverdië

Hoogste temperatuur
De warmste maand op het eiland Sal is september waarbij de temperatuur kan oplopen tot 30° C. De temperatuur daalt in de nachten en avonden naar een gemiddelde temperatuur van 24° C.

September is naast de maand met de hoogste temperaturen ook de natste maand. Er kunnen soms tropische regenbuien voorkomen, en gemiddeld zijn er 4 regendagen in september.

Zeewater temperatuur Sal
De temperatuur van het zeewater varieert tussen de 22° C en 27° C gedurende het hele jaar; de Noord-Oost passaat winden, die actief zijn tijdens ‘The Tempo das Brisas’, zijn erg populair onder de surfers en zeilers. Ben je een fanatieke watersporter dan kun je op Sal je hart ophalen.

Weer Sal Kaapverdie – uitgebreide klimaatgegevens vindt u hieronder

Voorjaarsmaanden

Lente  Mrt. Apr. Mei.
Max Temp 25 25 26
     
Min Temp 19 19 20
     
Zonuren 9 10 10
     
Regendagen 2 1 1
     
Zee Temp 22 22 22

Maart

Weer Sal maart: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op de Kaapverdische eilanden is in maart een aangename 25°C met slechts kans op een enkele regenbui.

Er is gewoonlijk 9 uur zon per dag, in maart is er 12 uur daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater op de stranden is in maart gemiddeld 22°C.

Er valt praktisch geen regen in de hele de maand maart, volgens klimaat gegevens zijn er gemiddeld 2 regendagen op Sal.

Een regenjas heb je tijdens je Sal vakantie in maart niet nodig.

De maximale UV niveaus (UV index 11) liggen rond de middaguren wanneer de zon volop schijnt. Advies is om de zon tijdens de middaguren te mijden of een zonnecrème met hoge uv- factor te gebruiken. De gemiddelde nachttemperatuur in de maand maart is meestal 19°C.

April

Weer Sal april: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Sal is in april een warme 25°C met weinig kans op een regenbui.

Er is gewoonlijk 10 uur zon per dag. De gemiddelde temperatuur van het zeewater op de stranden van Sal is in april 22°C. Er valt geen regen of het is een incidentele bui in heel de maand april. Een regenjas hoeft niet in de koffer tijdens je meivakantie als die start in april.

De maximale UV niveaus (UV index 11) liggen rond de middaguren wanneer de zon op zijn hoogste stand is. De gemiddelde nachttemperatuur in de maand april is meestal 19°C.

Kaapverdie vakantie

Mei

Weer Sal mei: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Sal is in mei een warme 26°C met normaal gesproken geen kans op regen.

Er is gewoonlijk 10 uur zon per dag, waarbij de zon volop schijnt van de 14 uren daglicht. De gemiddelde temperatuur van het zeewater op de stranden is in mei gemiddeld 23°C.

Er valt geen regen in de maand mei, op een enkele regenbui na. Een dunne zomerjas in de koffer tijdens je meivakantie is eigenlijk niet nodig, of het moet zijn dat je deze nodig hebt als je terugkomt in Nederland.

De maximale UV niveaus (UV index 11) liggen rond de middaguren wanneer de zon zijn hoogste stand heeft bereikt. De gemiddelde nachttemperatuur in de maand mei is 20°C. Advies: Goede zonnecrème met een hoge uv- factor, en dunne zomerse kleding voor de avonden en natuurlijk badkleding voor een heerlijke Sal meivakantie.

Zomermaanden

Zomer  Jun. Jul. Aug.
Max Temp 27 28 29
     
Min Temp 21 23 24
     
Zonuren 9 7 6
     
Regendagen 1 1 3
     
Zee Temp 24 26 27

Juni

Weer Sal juni: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op de het eiland Sal is in juni een warme 27°C met kans op weinig regen.

Er is gewoonlijk 9 uur zon per dag, waarbij de zon volop schijnt. De gemiddelde temperatuur van het zeewater op de stranden is in juni gemiddeld een warme 23°C.

Er valt gemiddeld 5 mm regen op 1 dag in heel de maand juni. Een dunne zomerjas in de koffer tijdens je Sal vakantie in juni is geen overbodige luxe.

De maximale UV niveaus (UV index 9) liggen rond de middaguren wanneer de zon schijnt. De gemiddelde nacht temperatuur in de maand juni is meestal een zwoele 21°C.

Juli

Weer Sal juli: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op het eiland Sal is in juli een warme 27°C met gemiddeld 1 dag kans op een regenbui.

Er is gewoonlijk 7 uur zon per dag. De gemiddelde temperatuur van het zeewater op de stranden is in juli gemiddeld 24°C.

Er valt gemiddeld 20 mm regen op gemiddeld 1 dag in heel de maand  juli. Een dunne zomerjas in de koffer tijdens je vakantie in juli is geen overbodige luxe.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand juli is meestal 23°C.

Augustus

Weer Sal augustus: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Sal Kaapverdië is in augustus een warme 29°C met meer kans op een tropische regenbui.

Er is gewoonlijk 6 uur zon per dag. De gemiddelde temperatuur van het zeewater op de stranden is in augustus gemiddeld 26°C.

Er valt gemiddeld 40 mm regenval in 3 dagen in heel de maand augustus. Een dunne zomerjas in de koffer tijdens je vakantie in augustus is geen overbodige luxe.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand augustus is meestal 24°C.

Herfstmaanden

Herfst  Sep. Okt. Nov.
Max Temp 30 29 28
     
Min Temp 24 24 22
     
Zonuren 7 8 8
     
Regendagen 4 2 2
     
Zee Temp 27 26 26

September

Weer Sal september: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Sal Kaapverdische eilanden is in september een warme 30°C met op een aantal dagen een tropische regenbui.

Er is gewoonlijk 7 uur zon per dag. De gemiddelde temperatuur van het zeewater op de stranden is in september gemiddeld 27°C.

Er valt gemiddeld 80 mm regen in 4 dagen in heel de maand september. Een dunne regenjas in de koffer tijdens je vakantie in september is geen overbodige luxe.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand september is meestal 24°C.

Oktober

Weer Sal oktober: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Sal Kaapverdische eilanden is in oktober een warme aangename 29°C met kans op een tropische regenbui.

Er is gewoonlijk 8 uur zon per dag. De gemiddelde temperatuur van het zeewater op de stranden is in oktober gemiddeld 26°C.

Er valt gemiddeld 30 mm regen in 2 dagen in heel de maand oktober. Een dunne regenjas in de koffer tijdens je herfstvakantie op de Kaapverdische eilanden is geen overbodige luxe.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand oktober is meestal 24°C.

November

Weer Sal november: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Sal is in november een aangename 28°C met kans op een enkele regenbui.

Er is gewoonlijk 8 uur zon per dag. De gemiddelde temperatuur van het zeewater op de stranden is in november gemiddeld 26°C.

Er valt gemiddeld 20 mm regen in 2 dagen in heel de maand november.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand november is meestal een 22°C.

Kaapverdië vakantie

Wintermaanden

Winter  Dec. Jan. Feb.
Max Temp 26 25 25
     
Min Temp 20 19 18
     
Zonuren 7 7 8
     
Regendagen 1 2 2
     
Zee Temp 24 22 22

December

Weer Sal december: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op het eiland Sal is in december 26°C met kans op een enkele regenbui.

Er is gewoonlijk 7 uur zon per dag. De gemiddelde temperatuur van het zeewater op de stranden is in december gemiddeld 24°C.

Er valt gemiddeld 5 mm regen op 1 dag in heel de maand december.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand december is meestal 20°C.

Januari

Weer Sal januari: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op Sal Kaapverdische eilanden is in januari een heerlijke 25°C met weinig kans op regen.

Er is gewoonlijk 7 uur zon per dag. De gemiddelde temperatuur van het zeewater op de de stranden van Sal is in januari gemiddeld 22°C.

Er valt gemiddeld niet meer dan 5 mm regen in 2 dagen in heel de maand januari.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand januari is meestal 19°C.

Februari

Weer Sal februari: De gemiddelde maximale dagtemperatuur op de Kaapverdische eilanden is in februari een warme 25°C met kans op een enkele regenbui.

Er is gewoonlijk 8 uur zon per dag, waarbij de zon volop schijnt. De gemiddelde temperatuur van het zeewater op de stranden is in februari 22°C.

Er valt gemiddeld niet meer dan 5 mm regen in 2 dagen in heel de maand februari. Je badkleding mag zeker niet ontbreken tijdens je krokusvakantie in februari.

De gemiddelde nachttemperatuur in de maand februari is meestal 18°C.