Net zoals met veel andere reisbestemmingen zijn er zowel nadelen Kaapverdië als voordelen. Hier leg ik de nadelen en voordelen van Kaapverdië als reisbestemming uit.
Zodat u zelf een beslissing kunt nemen of dit voor u een goede vakantiebestemming is of niet.
Nadelen Kaapverdië
Ik ben zelf een grote fan van de Kaapverdische eilanden. Hoe meer ik er kom, hoe langer ik er zou willen blijven! Kaapverdië is een geweldige plek om een (goedkope) vakantie te beleven, weg van het massatoerisme. Maar Kaapverdië heeft ook nadelen, zoals u hieronder kunt lezen.
1- Veiligheid op Kaapverdië
Helaas als nummer 1 nadeel op Kaapverdië is criminaliteit, en dit is op alle Kaapverdische eilanden aanwezig, toch is het aantal incidenten dat Nederlanders en Belgen treft over het algemeen laag.
Inbraken en overvallen worden gemeld op de belangrijkste toeristische eilanden Sal en Boa Vista. Wees waakzaam en bewust van uw omgeving. Houd te allen tijde zicht op uw bezittingen. Leg waardevolle spullen indien mogelijk in een hotelkluis en draag geen grote hoeveelheden contant geld bij u.
Vermijd onverlichte gebieden in het donker. Kleine criminaliteit zoals zakkenrollerij of het stelen van handtassen kan voorkomen, ook op stranden.
Zorg ervoor dat uw vakantieverblijf veilig is. Sluit alle deuren en ramen ’s nachts en als u uitgaat. Als u zich zorgen maakt over de veiligheid van uw accommodatie, praat dan met uw touroperator, hotelmanager of de eigenaar van het pand. Of boek één van de top 10 all – inclusive hotels.
Seksueel geweld is zeldzaam, maar komt helaas soms voor. Wees alert en vermijd afgelegen delen van het strand met beperkt zicht. Als u het slachtoffer wordt van een misdrijf, neem dan contact op met de plaatselijke politie. In geval van nood belt u 132 (politie) of 131 (brandweer). De responstijden variëren en de dienstverlening is misschien niet zo goed als in Nederland of België.
2- Kaapverdië gezondheidszorg
Een van de nadelen Kaapverdië is de gezondheidszorg, die is in vergelijking met andere reisbestemmingen soms minder. Als u een gezondheidsprobleem hebt of zwanger bent, hebt u misschien gespecialiseerde gezondheidszorg nodig in het buitenland. Controleer of u op Kaapverdië de gezondheidszorg kunt krijgen die u nodig hebt en zorg voor een goede reisverzekering voor onverwachte medische terugreis of behandeling ter plaatse.
Lokale medische zorg op Kaapverdië
De medische voorzieningen in Kaapverdië zijn beperkt, en sommige medicijnen zijn schaars of niet beschikbaar. De grootste ziekenhuizen bevinden zich in Praia en Mindelo, met kleinere medische faciliteiten en klinieken verspreid over het hele land.
Vooral op het eiland Boavista zijn de medische voorzieningen beperkt. De eilanden Brava en Santo Antão hebben geen functionerende luchthavens meer, zodat luchtvervoer in geval van medische nood uiterst moeilijk is vanaf deze twee eilanden.
Sommige eilanden zijn bergachtig, en reizigers die zich in hooggelegen gebieden wagen, kunnen last krijgen van hoogteziekte, die levensbedreigend kan zijn.
Zorg ervoor dat u een goede reisverzekering hebt en over voldoende geld beschikt om de kosten van medische behandeling in de Kaapverdische eilanden en repatriëring te dekken.
Als u tijdens uw reis medische noodhulp nodig hebt, bel dan 130 (Santiago) en vraag om een ambulance. U moet onmiddellijk contact opnemen met uw verzekering/medische hulpverlener als u wordt doorverwezen naar een medische instelling voor behandeling.
Ziekten
De gebruikelijke ziekten die worden veroorzaakt door muggen en water komen voor in Kaapverdië. Hier leest u hoe u gezond blijft als u op de eilanden reist.
Dengue koorts in Kaapverdië
Op de eilanden van Kaapverdië kunnen enkele ziekten opduiken. Sinds 2009 zijn er op alle bewoonde eilanden, maar vooral op de eilanden Santiago, Fogo, Brava en Maio, uitbraken van knokkelkoorts geweest.
Malaria in Kaapverdië
Malaria is ook een mogelijkheid, en er zijn zeldzame gevallen gemeld op het eiland São Tiago.
Hoewel dit veel lijkt, is het belangrijk te bedenken hoeveel meer de ziekte voorkomt in andere Afrikaanse landen. Het hoogste risico om de ziekte op te lopen is tussen juli en december, vooral in de periode van augustus tot oktober, tijdens de vroege ochtend en avonduren.
De symptomen van malaria, die een week tot negen dagen na het oplopen van de infectie kunnen optreden, omvatten koorts, vermoeidheid, hoofd en lichaamspijn en misselijkheid. Ernstige gevallen kunnen leiden tot coma, nierfalen en de dood.
Preventie insectenbeten
Ze moeten van ademend, lichtgewicht materiaal zijn, zodat u bij warm weer koel kunt blijven. Spray tegen vliegende insecten is nuttig in uw hotelkamer om insectenbeten te voorkomen. Klamboes moeten worden besproeid om echt te voorkomen dat insecten u bereiken terwijl u ’s nachts slaapt.
Naast de goede insectenspray kunt u nog enkele andere zaken meenemen om er zeker van te zijn dat u veilig bent voor zowel Dengue als Malaria. Daartoe behoren shirts met lange mouwen en langere broeken om alle delen van de huid te beschermen.
Andere ziekten in Kaapverdië
Enkele andere ziekten die kunnen voorkomen in Kaapverdië, zoals filariasis (besmetting met een tropische draadworm), leishmaniasis (infectieziekte die ontstaat door een parasiet) en onchocerciasis (rivierblindheid is een infectie door de parasiet).
Vermijd zoetwatermeren en rivieren om het risico op deze ziekten te voorkomen.
Het is ook mogelijk dat u diarree krijgt door het drinken van water of doordat u gewoon niet gewend bent aan de microben in Kaapverdië. Als u geen water in flessen kunt vinden, neem dan jodiumtabletten en draagbare waterfilters mee, zodat u het leidingwater kunt zuiveren.
Het is raadzaam u te laten inenten tegen hepatitis A en B en tyfus voordat u op reis gaat. Aids/HIV-cijfers worden niet als hoog beschouwd op de eilanden. Tuberculose is ook mogelijk.
Vertrek niet zonder goede reisverzekering. Lees altijd zorgvuldig de polisvoorwaarden om er zeker van te zijn dat het product voor u geschikt is.
Als u toch ziek wordt, zijn er twee grote ziekenhuizen in de grote steden Praia en Mindelo, naast verschillende klinieken in andere delen van Kaapverdië.
3- Orkanen & Regenseizoen Kaapverdië
Het regenseizoen in Kaapverdië loopt van augustus tot oktober. Een van de nadelen Kaapverdië is dat er zich orkanen kunnen ontwikkelen. Hoewel orkanen vaak hun vorming beginnen in de wateren rond de Kaapverdische eilanden, bereiken ze zelden orkaankracht in de buurt van de eilanden.
Een typische Kaapverdische orkaan ontwikkelt zich in het gebied ten zuiden van de eilanden, meestal tijdens het regenseizoen van augustus tot oktober. Volg de lokale en internationale weerberichten zoals van het US National Hurricane Center voor meer informatie over orkanen.
Zandstormen
Sommige eilanden kunnen tussen december en februari te maken krijgen met zandstormen (plaatselijk bekend als “bruma seca”). De intensiteit van de stormen varieert, maar kan het luchtverkeer verstoren, vooral op het eiland Boa Vista. Als zich een zandstorm voordoet terwijl u op een van de eilanden bent, neem dan contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij als u moet terug vliegen.
4- Luchthavenbelasting & Registratie
Een van de nadelen Kaapverdië is dat u een Airport Security Taks moet betalen van 31 euro. Deze moet ter plekke worden betaald bij aankomst op het vliegveld, boekt u een Kaapverdië vakantie naar de eilanden Sal of Boa Vista bij TUI, dan is deze bij de prijs inbegrepen.
Als voorwaarde geldt wel dat u zich vooraf moet registreren, kinderen tot 1 jaar hoeven de Airport Security Taks van €31,- niet betalen. Dit geldt ook voor mensen met een Kaapverdiaanse nationaliteit.
Vliegt of reist u naar een van de eilanden São Vicente (VXE) of Santiago (RAI) dan moet u bij aankomst op de luchthaven betalen.
Let op: De Airport Security Taks moet ter plaatse, contant in (31) euro’s worden betaald.
Tip: Wilt u niet te lang moeten wachten in de rij voor het TSA loket op de luchthaven, dan kunt u het beste voorafgaand aan uw vakantie de Airport Security Taks regelen via de website van het consulaat. Dit kan tot uiterlijk 5 dagen voor vertrek.
5- Nadelen Kaapverdië altijd aanwezige Wind
Wind op Kaapverdië voor de één een voordeel en voor de ander een nadeel. Op de Kaapverdische eilanden waait vrijwel altijd een constante passaatwind. De aanwezige wind zorgt ervoor dat het ondanks de relatief hoge temperaturen perfect vertoeven is op Kaapverdië. En de wind zorgt voor ideale omstandigheden voor watersporten. Zo behoort Kaapverdië tot de beste plekken ter wereld om te surfen.
De gemiddelde maximale windkracht is de snelheid van de wind op 10 meter hoogte gedurende 10 minuten en het gemiddelde daarvan. Deze windkracht is dus een gemiddelde en is lager dan de werkelijke maximale windsnelheid.
De maximale snelheid van de wind kan ongeveer 10 tot 20 kilometer per uur hoger liggen. In de maanden januari tot en met maart waait het gemiddeld het hardst op Kaapverdië. Afhankelijk van het eiland en de locatie ligt de windkracht tussen 5 en 7 op de schaal van Beaufort (29 – 61 km/u).
Op basis van historische windgegevens ligt de piek van de windkracht in week 3 van het jaar. In april en mei neemt de wind iets af en ligt gemiddeld rond 5 Beaufort (29 – 38 km/u).
In de zomermaanden en de herfst verandert de atmosfeer. Tussen juni en oktober is de gemiddelde windkracht dan 3 tot 4 Beaufort (12 – 28 km/u). In de loop der jaren is gebleken dat er in week 29 de laagste wind van het jaar staat.
In de wintermaanden neemt de wind weer toe. In november en december is de windkracht gemiddeld 5 Beaufort (29 – 38 km/u).
Windsnelheden Kaapverdië
De windsnelheden zijn sterk afhankelijk van het eiland. Op de meer vlakke eilanden zoals Sal, Boa Vista en Maio zult u meer wind ervaren dan op eilanden met bergen zoals Santiago en Santo Antao. Daarnaast is ook de ligging op het eiland in kwestie van invloed. Bepaalde plaatsen liggen meer beschut dan andere.
Zuidwest moesson en harmattan wind
Het klimaat op Kaapverdië wordt sterk beïnvloed door de noordoostelijke passaatwind. Deze wind is het sterkst tussen december en april. Twee atmosferische factoren beïnvloeden deze noordoostelijke passaatwind.
Ten eerste de zuidwest moesson, die vanwege de ligging van de Kaapverdische eilanden weinig regen met zich meebrengt. Kaapverdië is een van de droogste landen ter wereld. Ten tweede is er de harmattan wind.
Deze wind komt uit de Sahara (Afrika) en is heet, droog en kan zandstof met zich meebrengen. De harmattan wind is ook de reden dat de vlakke eilanden Sal, Boa Vista en Maio woestijnachtig zijn. Daarom vindt u er prachtige zandstranden en kleine duinen. De harmattan wind waait tussen de maanden oktober en juni.
Gegevens
De weergegevens zijn afkomstig van het weerstation (Sal, Kaapverdië). De gegevens zijn gebaseerd op een grote hoeveelheid datapunten, namelijk de historische weerberichten op dagelijkse basis.
Weergegevens zijn gevoelig voor fouten, storingen en andere gebreken. Wij kunnen daarom geen verantwoordelijkheid nemen voor beslissingen die op basis van deze weergegevens worden genomen.
Samenvatting
De bovenstaande 5 nadelen Kaapverdië worden het meest benoemd door reizigers. Over het algemeen wordt Kaapverdië geroemd om zijn ideale omstandigheden om er een lange strandvakantie door te brengen. Met de mooiste en grootste zandstranden en activiteiten u kunt beleven in Kaapverdië.
Kaapverdië is een echte relax bestemming, die vooral in de wintermaanden populair is.
De Kaapverdische eilanden zijn een wandelparadijs. Wandelaars kunnen het beste ten minste drie dagen of langer naar Santo Antao op wandelvakantie gaan voor adembenemende uitzichten en naar Fogo (twee of drie dagen) om de indrukwekkende vulkaan te beklimmen en van de omgeving te genieten.
Ook prachtig om te wandelen zijn Brava en Sao Nicolau. Bovendien kunt u in het midden van het eiland Santiago ook een aantal echt geweldige wandelroutes vinden.
Voor watersport liefhebbers is er op Sal of Boavista geweldige omstandigheden en watersport (surfen) mogelijkheden.
Boavista is wat rustiger en heeft wat minder faciliteiten. Ook hebt u op deze eilanden geweldige hotels aan de mooiste stranden, voor een heerlijke zonvakantie in zowel de zomer als de winter.
Algemeen ga naar een van de vlakke eilanden (Sal, Boavista, Maio), kies Fogo en Santo Antao om te genieten van de schoonheid van het indrukwekkende landschap. Ga naar Mindelo (Santo Antao) en Praia (Santiago) om het stadsleven te ervaren.