São Vicente Kaapverdie

Het leven op het zeer droge eiland São Vicente speelt zich voornamelijk af in de stad Mindelo, waar meer dan 80% van de ongeveer 80.000 eilandbewoners leeft.

[toc]

Het landschap van São Vicente wordt gedomineerd door de machtigste berg Monte Verde (750m), die met nog twee bergketens (Massive von Madeiral en Fateixa) het beeld van dit eiland bepaalt.

Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het omliggende landschap, de stad Mindelo, en op heldere dagen zelfs Santo Antão en de onbewoonde eilanden Santa Lucia, Branca en Raso.

São Vicente Kaapverdië

Kaapverdie novemberDe berg is echter niet, zoals de naam doet vermoeden, groen, maar bestaat uit roodbruine rotsblokken.

Voor de ramp in de Sahel werden groene bonen en mais op zijn hellingen gekweekt, waardoor waarschijnlijk de naam „Groene Berg“ ontstond.

De geschiedenis van São Vicente is erg nauw verbonden met de stedelijke haven van Mindelo.

De Porto Grande was lange tijd de grootste haven in de Atlantische Oceaan en daarmee de respectievelijke economische motor van het hele land.

Zelfs vandaag nog is hij erg belangrijk met zijn enorme waterdiepte, hoewel de recent gebouwde havens in Dakar en Las Palmas het minder druk maken wat internationaal scheepvaartverkeer betreft.

Mindelo São Vicente

Sao Vicente KaapverdiëTegenwoordig leven in Mindelo, dat wordt omschreven als smeltkroes van de culturen, vanwege de achteruitgang van de haveneconomie ook veel bedelaars en straatkinderen in sloppenwijken.

Desalniettemin heeft Mindelo de status van cultureel centrum van de Kaapverdische archipel behouden.

Door de vele zeelieden die overal vandaan komen en die zich onderweg willen vermaken, is de stad de geboorteplaats geworden voor veel bekende muziekstijlen zoals bijvoorbeeld Morna of Coladeira.

En toch moet men niet verwachten dat er overal dromerige bars zijn, waar spontaan muziek gespeeld wordt. Door de globalisering is popmuziek hier ook aangekomen.

Braziliaanse series op TV hebben ertoe bijgedragen dat de jongeren in de stad de avond liever thuis doorbrengen in plaats van muziek te maken op straat. Bekende artiesten zoals Baú treden nog steeds op in clubs (bijvoorbeeld Café Musique) en (kleine) restaurants.

Slenteren door Mindelo

Kaapverdie Sao VicenteIn Mindelo kun je naast de haven de Mercado de Peixe (vismarkt), de Torre de Belém (replica van de gelijknamige toren bij Lissabon), de bronzen buste van Diego Afonso, de oeverstraat met mooie herenhuizen en een stuk verder de Esplanada, het stadpark, bewonderen.

In de wijk Praça Nova, een nobele wijk met een gelijknamig plein, waarvan de pastelkleurige villa’s gedeeltelijk zijn versierd met stucwerk, nodigt de Quiosque Praça Nova met een mooi Jugendstil-paviljoen uit om een pauze te houden. Dit is een gebied om te flaneren.

In deze zeer Europees lijkende wijk ontstaan ook steeds meer winkels en restaurants – Mindelo boomt.

Aan de Rua Lisboa, vandaag officieel de Rua Libertadores d’Africa genoemd, en zoals velen zeggen de ziel van Mindelo, moet men ’s ochtends de vele klassieke cafés eens bezoeken. Een markthal en het voormalige paleis van de gouverneur in classicistische stijl bevinden zich in deze straat.

Oude stad

Sao VicenteEen bezoek aan de oude stad, die direct aan zee ligt en tegenover het indrukwekkende panorama van de berg Cara is gewoon een must!

In deze, zeer Afrikaanse wijk met zijn straathandelaren bevindt zich de koloniale kerk Nossa Senhora da Luz op de Praçinha da Igreja en het relatief goed gevulde warenhuis Casa Benefica.

Verder naar het zuiden, op de Praça Estrela met een paviljoen en enkele bars, bieden afrikaanse handelaren hun koopwaar aan (kleding, schoenen, snuisterijen maar ook groente en fruit).

Op de Avenida Amílcar Cabral in Centro Cultural do Mindelo, waar ook wisselende exposities te zien zijn, bevindt zich een internetcafé.

Surfers paradijs
In het zuidwesten van het eiland zijn er voor windsurfers op het strand van het rustige plaatsje São Pedro perfecte windcondities. Ook surfers komen aan hun trekken bij de “Sandy Beach”. Er is echter nog geen bijbehorende infrastructuur.

Ook diepzeevissen, duiken en zeilen is hier mogelijk op je vakantie, er zijn charteraanbiedingen beschikbaar.

Bij São Pedro bevindt zich ook de luchthaven van het eiland, die sinds januari 2010 ook internationaal gecertificeerd is. Ondanks dat geeft de luchthaven vanwege de weinige vluchten per dag niet veel overlast.

Stranden São Vicente Kaapverdië

In het noordoosten van het eiland bij het plaatsje Baía das Gatas bevindt zich een mooi strand dat uit de wind ligt (het enige strand geschikt voor kinderen op dit eiland). Ook vindt hier elk jaar in Augustus een muziekfestival plaats.

ZonsondergangenVerder naar het zuiden liggen de Praia do Norte en Praia Grande, allebei hele mooie stranden, die echter niet geschikt zijn om te zwemmen vanwege de heftige branding.

Alleen in het zuidoosten van Praia do Norte biedt het stuk strand van Praia da Ceilada/Calhau meer mogelijkheden om te zwemmen.

In het plaatsje Calhau zelf, een goed onderhouden weekenddorp, kan men ook van live muziek in restaurants genieten.

Weer São Vicente Kaapverdië

Klimaat Brava Kaapverdië mei t/m oktober

Mei Jun. Jul. Aug. Sep. Okt.
Max temp 24 25 26 27 27 26
Min temp 18 19 20 21 21 20
Zonuren 10 9 7 6 7 8
Regendagen 4 3 3 4 6 4
Zeetemp 23 24 25 26 27 26

Klimaat Brava Kaapverdië november t/m april

Nov. Dec. Jan. Feb. Mrt. Apr.
Max temp 25 23 22 22 23 23
Min temp 19 18 16 16 16 17
Zonuren 8 7 7 8 9 10
Regendagen 4 3 4 4 4 3
Zeetemp 26 24 23 22 23 23

Temperatuur São Vicente in de winter.

De koelste maanden (wat natuurlijk een relatief begrip is met deze zomerse temperaturen) zijn januari, februari, maart en april met een gemiddelde temperatuur overdag van 22° C. En waarbij de temperatuur kan dalen in de avond en nacht naar een 16° C.

In de winter valt er weinig regen op São Vicente Kaapverdië. Ook de zon schijnt volop in de wintermaanden december, januari en februari geweldige weersomstandigheden voor een zonnige winterzon vakantie.

Hoogste temperatuur

temperatuur KaapverdiëDe warmste maand op het eiland São Vicente is september waarbij de temperatuur kan oplopen tot 27° C. De temperatuur daalt in de nachten en avonden naar een gemiddelde temperatuur van 21° C.

September is naast de maand met de hoogste temperaturen ook de natste maand. Er kunnen soms tropische regenbuien voorkomen, en gemiddeld zijn er 6 regendagen in september.

Zeewater temperatuur São Vicente

De temperatuur van het zeewater varieert tussen de 22° C en 27° C gedurende het hele jaar; de Noord-Oost passaat winden, die actief zijn tijdens ‘The Tempo das Brisas’, zijn erg populair onder de surfers en zeilers. Ben je een fanatieke watersporter dan kun je op São Vicente je hart ophalen.