Brava Kaapverdie

Brava – het bloemenrijkste Kaapverdische eiland

brava kaapverdieOok al is Brava, met hoofdstad Vila Nova Sintra, het kleinste bewoonde eiland van Kaapverdië, ze mag niet worden onderschat: Een bezoekje tijdens je Kaapverdië vakantie (zeer kort vooral na de regentijd) wordt beloond met een zee aan bloemen.

Door de Monte Fontainhas (976 m) en de ligging in de slipstream van Fogo ontstaan gedurende het jaar wolken over Brava, die voor een plantvriendelijk klimaat door Tau zorgen.
[no_toc]
Op het tropisch vochtige eiland bevinden zich dadel- en kokospalmen en kleurrijke oleanders, hibiscus soorten, amandelbomen en Bougainvillea.

Voor afwisseling ten opzichte van de vaak woestijnachtige eilanden van Barlavento is men hier precies aan het juiste adres.

Brava Kaapverdië

Vila Nova Sintra KaapverdieDe plaats Vila Nova Sintrat die hoog op de bergrug van Brava ligt, wordt door veel mensen als mooiste stad van het Kaapverdische archipel gezien.

Goed onderhouden Sobrados (huizen met twee verdiepingen) met kleine tuintjes verraden dat het financiële aspect in de steden niet zo slecht is als op andere eilanden.

Naast de Praça Eugénio Tavares (een in Brava geboren muzikant van Morna) kan men de kerk van de Nazarenen en de koloniale Igreja São João Baptista bewonderen.

Het groene eiland

De markt vanaf Praça Eugénio Tavares in zuidelijke richting bereikbaar. Aan de oostelijke ingang van Vila Nova Sintra waakt een stenen reproductie van het Columbus schip Santa Maria.

Brava Kaapverdische eilandenOp 24 juni wordt rondom het monument de Johannis dag gevierd: de vrouwen van de stad versieren de „Santa Maria“ met bloemen, vruchten en gebak en tonen daarbij de traditionele “Cola” dans.

De mannen van het eiland verkleden zich meestal als zeelieden en aan het einde van de dag mogen de kinderen van Vila Nova Sintra de “scheepsversieringen” meenemen naar huis.

 

Brava Kaapverdie

Een paar kilometer van Vila Nova Sintra in zuidoostelijke richting loopt de straat langs Mirador de Nova Sintra (van hieruit heeft men en mooi uitzicht over de stad) in de dorpjes João d’Nole en Mato Grande. In João d’Nole, een pitoresk klein dorpje met veel kleine boomgaarden en goed onderhouden huisjes, is de Igreja Santa Antão, die op een heuvel ligt, absoluut een bezoek waard.

Midden in een groen, bergachtig nevellandschap is ze daar. Net alsof ze in de berg gegroeid en met het landschap verbonden is trotseert ze de natuur met haar afbrokkelende turkooiskleurige façade. Vanuit Mato Grande heeft men een prachtig uitzicht op de gehele oostkust van Brava.

Brava – Indrukwekkende landschappen en uitzichten

Vanuit Vila Nova Santa is het het ook waard om richting noordwestkust te gaan. De weg kronkelt langs velden en weilanden, hibiscus haagjes en indrukwekkende rubberbomen staan langs de weg en er staat zelfs een drakenboom (in Cova Rodela). Men komt uit in de plaats Rodela Baixo, die zich op een richel bevindt.

Van daaruit moet men absoluut een wandeling naar Fajã de Água maken, dit ligt bij een van de mooiste baaien van Brava Kaapverdië. Onderweg passeert men een bizar landschap van steile rotswanden, diepe dalen en terrasvormige velden.

Kaapverdie vakantie

Brava Kaapverdië

In het zuiden ligt het pittoreske dorpje Cova Joana, en enkele kilometers verder ligt de afgescheiden nederzetting Nossa Senhora do Monte, en zoals de naam al zegt, ligt dit direct op een berg.

Vanuit het buurdorp Mato ziet men de Alto de Fontainhas (976m), de hoogste berg van Brava. Nog verder naar het zuiden ligt in het schrale landschap het oorspronkelijke dorp Cachaço.

Vanaf Brava kun je zelfs Fogo zien als het weer helder is.

Klimaat Brava Kaapverdië mei t/m oktober

Mei Jun. Jul. Aug. Sep. Okt.
Max temp 26 27 27 28 30 28
Min temp 20 21 22 23 24 23
Zonuren 10 9 7 6 7 8
Regendagen 2 2 4 6 7 8
Zeetemp 23 24 26 27 27 26

Klimaat Brava Kaapverdië november t/m april

Nov. Dec. Jan. Feb. Mrt. Apr.
Max temp 27 26 24 24 25 25
Min temp 22 20 19 19 18 19
Zonuren 8 7 7 8 9 10
Regendagen 3 2 2 2 3 2
Zeetemp 25 24 23 23 23 23

Temperatuur Brava in de winter.

De koelste maanden (wat natuurlijk een relatief begrip is met deze zomerse temperaturen) zijn januari, februari, maart en april met een gemiddelde temperatuur overdag van 25° C. En waarbij de temperatuur kan dalen in de avond en nacht naar een zwoele 19° C.

In de winter valt er nagenoeg geen regen op Brava Kaapverdië. Ook de zon schijnt volop in de wintermaanden december, januari en februari geweldige weersomstandigheden voor een zonnige winterzon vakantie.

Hoogste temperatuur

temperatuur KaapverdiëDe warmste maand op het eiland Brava is september waarbij de temperatuur kan oplopen tot 29° C. De temperatuur daalt in de nachten en avonden naar een gemiddelde temperatuur van 24° C.

September is naast de maand met de hoogste temperaturen ook de natste maand. Er kunnen soms tropische regenbuien voorkomen, en gemiddeld zijn er 7 regendagen in september.

Zeewater temperatuur Brava

De temperatuur van het zeewater varieert tussen de 23° C en 27° C gedurende het hele jaar; de Noord-Oost passaat winden, die actief zijn tijdens ‘The Tempo das Brisas’, zijn erg populair onder de surfers en zeilers. Ben je een fanatieke watersporter dan kun je op Brava je hart ophalen.