Maio Kaapverdie

Maio, het meest oostelijke eiland van Sotavento, ligt ten zuiden van Boa Vista.
Rustige dorpjes met kleine bonte huisjes, soms versierd met bloemen, loslopende geitjes en vooral veel rust wachten hier op bezoekers. De mensen zitten voor hun huis te dromen en de tijd lijkt wel stil te staan.

De vegetatie is zeer spaarzaam en toch bestaat Maio niet enkel uit zandvlaktes. Kwelders in het noorden van het eiland, heuvellandschappen maar ook kalksteen, acacia bossen en kokospalmbomen bepalen het beeld van het eiland. Door bebossing maatregelen heeft Maio tegenwoordig zelfs het grootste aaneengesloten bosgebied van Kaapverdië.

Daarom kan houtskool opnieuw worden geproduceerd in een houtskooloven, zonder dat de bomenpopulatie in gevaar komt.

Vogelspotters hebben ook heel wat te zien op het eiland: rosse woestijnleeuweriken, renvogels en zelfs de visarend kunnen gezien worden. In de zoute bassins bij Vila do Maio kan men ook zeezwaluwen en waddenvogels ontdekken.

Er zijn prachtige eenzame stranden op het eiland. Een kilometerlang breed en redelijk goed bereikbaar zandstrand loopt van de westkust langs Vila do Maio (Praia da Vila in de stad en Praia Ponta Preta richting oosten) over het dorpje Morro tot aan Calheta. Ook ten zuiden van de hoofdstad kun je heerlijk zwemmen aan de Praia da Ponta Preta.

De hoofdstad van het eiland, Vila do Maio, ligt direct aan zee in het zuidwesten. De Praça Fina, het centrale stadsplein, doet dienst als ontmoetingsplek in de avond voor de mensen van Maio. Een witte kerk in Portugese koloniale stijl staat aan het plein. In het zuiden van het Praça in een zijstraatje bevindt zich een kleine markthal waar men levensmiddelen vindt.

In het bosrijke westen bevinden zich de plaatsen Calheta en Morrinho.
Laatstgenoemde is erg rustig, deels zijn de huizen niet eens meer bewoond. Op een klein plein omzoomd met oleanderstruiken staat de dorpskerk.

In Calheta staan weer bonte huisjes en bevindt zich een klein plein met een kerk, waarvan de wit-gele façade gelijk in het oog springt.

Ook het plaatsje Morro, omzoomd door een groep kokospalmen, ligt in het westen van het eiland en heeft een mooi strand met fijn zand. In de zomer kan men hier schildpadden zien. Maar houd een ruime afstand van de eieren, want de dieren voelen zich al snel lastiggevallen waardoor ze geen eieren meer leggen of de eieren onbeheerd achterlaten. In het noordoosten van Morro ligt een bergkam met de berg Berg Monte Batalha (294m).

Er zijn vluchten van en naar Praia en het eiland wordt niet dagelijks aangedaan. Ook de scheepsverbindingen zijn spaarzaam, maar door de uitbreiding van de haveninvesteerder ook voor grotere schepen geschikt.