Is Kaapverdië Veilig? 7 Tips voor Veiligheid

Is Kaapverdië veilig, het onderwerp criminaliteit in Kaapverdië lijkt een paar jaar geleden even te zijn opgepikt, vooral in de media, en zweeft sindsdien als een grijze sluier over de Kaapverdische eilanden.

Tijdens mijn vooronderzoek stuit ook ik op de enkele berichten dat de criminaliteit in Kaapverdië vrij hoog was en dat er overvallen op toeristen waren gepleegd.

Maar ik kan u direct gerust stellen, Kaapverdië is een veilige vakantiebestemming, lees onze 7 tips hieronder over veiligheid op de Kaapverdische eilanden.

Is Kaapverdië veilig voor toeristen

Is Kaapverdië veilig vakantieland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen specifiek veiligheidsadvies en gebruikt op zijn website al jaren dezelfde zin: “Er zijn meldingen van individuele gevallen van straatroof en overvallen door op de eilanden Sal en Boavista. [check hier het reisadvies]

Helaas komt criminaliteit voor, maar laten we eerlijk zijn: er zijn individuele gevallen van straatroof in elke toeristische stad of reisbestemming, of het nu Amsterdam, Brussel, Curaçao, of de Canarische eilanden is.

Juist wanneer criminaliteit niet aan de orde van de dag is, krijgen individuele gevallen bijzondere aandacht. Ik kan alleen maar zeggen dat ik mij buiten de hotels altijd veilig voel en geen negatieve ervaring heb gehad.

Men mag natuurlijk niet vergeten dat Kaapverdië een relatief arm land is. En dus geldt mijn motto: Gelegenheid maakt dieven! Geldt ook als je in Nederland op pad bent in toeristische gebieden en grote steden zoals Eindhoven, Rotterdam, Brussel, Den Haag of Amsterdam

Als je je aan de gebruikelijke (toeristische) regels van houdt en niet op het idee komt om ’s nachts alleen op pad te gaan naar de afgelegen delen van de eilanden met een dikke gouden ketting en een (dure) telefoon, sta je in Kaapverdië niet aan meer “gevaren” bloot dan in welk ander vakantieland dan ook.

Criminaliteit & Veiligheid Kaapverdië

Waar is de meeste kans op criminaliteit op de Kaapverdische eilanden. Waar veel toeristen samen komen is de kans op zakkenrollerij en andere criminaliteit het grootst. Zo moet je in de hoofdstad Praia op het eiland Santiago en op de toeristische eilanden Sal en Boa Vista op uw spullen letten.

Ga vooral niet in de avond en nacht alleen op pad gaan, ga samen met een groep als u toch bij avond buiten uw hotel plaatsen wilt verkennen.

Kaapverdië Veilig? – Ja 7 voorzorgsmaatregelen

  1. Vermijd ongure buurten en sloppenwijken.
  2. Ga niet buiten uw hotel in de avond of nacht.
  3. Let op uw (dure) spullen, laat ze niet onbeheerd ergens liggen.
  4. Draag geen dure sieraden en horloges buiten het hotel, laat ze in de kluis op de hotelkamer.
  5. Doe geld en creditcard in een money belt of bewaar deze onder uw shirt in een nektasje.
  6. Neem reispapieren en paspoort en niet teveel contant geld mee buiten het hotel.
  7. Komt u in de situatie dat ze u proberen te beroven, ga dan niet in verzet. Vaak leidt hevig verzet tot meer geweld en per slot van rekening zijn het maar (goederen of geld) wat u kwijt bent. Iets minder belangrijk dan uw eigen gezondheid.

Tip: Doe bij een beroving altijd ter plekke aangifte van de beroving en zorg dat u altijd een goede reisverzekering hebt afgesloten.

Autorijden in Kaapverdië veilig?

Hoe is de auto en openbaar vervoer veiligheid op Kaaverdië

Is het veilig om te autorijden in Kaapverdië? De wegcondities zijn voldoende in Kaapverdië. De meest onveilige wegen zijn de kasseien geplaveide wegen. Dit materiaal komt het meest voor op de eilanden Fogo, São Nicolau, Brava, Maio en Boa Vista, (zeldzame) regen kan deze kasseienwegen glad maken.

Asfaltwegen komen vaker voor op Sal, Santiago en São Vicente. Op de andere eilanden lopen een projecten om kasseien te vervangen door asfalt.

De plattelandswegen kunnen ’s nachts gevaarlijk zijn door de slechte verlichting. Het komt vaak voor dat mensen of vee op de wegen lopen, dus laat u ’s nachts niet afleiden, rij voorzichtig in deze plattelandsgebieden als het donker wordt.

Wegen in bergachtige gebieden zijn onderhevig aan modderstromen en vallende stenen.

Het is gebruikelijk dat chauffeurs te hard rijden op pas geasfalteerde wegen, omdat lokale chauffeurs dat niet kunnen op hobbelige wegen en zo tijd proberen in te halen.

Andere rijgewoonten hier zijn agressief rijgedrag en rijden onder invloed wat in Kaapverdië als problematisch wordt beschouwd. Wees extra voorzichtig op de wegen op zondagen, feestdagen of wanneer er festivals en concerten plaatsvinden.

Sommige bestuurders op de eilanden rijden op de tegenovergestelde rijstrook, zelfs als ze de bocht niet kunnen zien of als ze zich in een bergachtig gebied met steile hellingen bevinden, als u een scherpe bocht nadert, moet u heel voorzichtig rijden voor het geval iemand te hard om de hoek rijdt.

Veiligheid van het openbaar vervoer in Kaapverdië

Het openbaar vervoer is verrassend goed in Kaapverdië. Maar hier is waar u op moet letten als u van A naar B gaat.

  • Als u wilt vertrouwen op het openbaar vervoer, zijn bussen de beste optie voor goedkope, schone en regelmatige dienstverlening. Bussen verkeren meestal in goede staat en worden goed onderhouden.
  • Taxi’s zijn ook een goede optie, maar u moet over de prijs onderhandelen voordat u de chauffeur laat vertrekken.
  • Als u tussen de eilanden wilt reizen, hangt het af van waar u heen wilt, want sommige eilanden, zoals Santiago en Brava, kunnen alleen per boot worden bezocht. U kunt op een veerboot stappen of met een propellervliegtuig vliegen, maar de vluchten zijn niet altijd rechtstreeks. Vluchten kunnen worden geannuleerd bij slechte weersomstandigheden of bij slecht zicht.

U kunt reizen met minibusjes of omgebouwde pick-ups. Als je de laatste neemt, zit je eigenlijk achterin een pick-up. Als dat je nog niet misselijk maakt, de chauffeurs zijn niet altijd veilig, vaak rijden ze te snel en dronken of pakken ze te veel passagiers achterin.

Voorzorgsmaatregelen zijn uiteraard het controleren van de bestuurder om er zeker van te zijn dat hij niet dronken is en om niet in een voertuig te stappen dat al door te veel passagiers wordt belast.

Samenvatting

Kaapverdië veilig? Het antwoord hier op is jazeker het is de ideale plek voor een ontspannen strandvakantie op kilometerslange zandstranden, met vrijwel het hele jaar door heerlijk weer.

Buiten de hotels kunt u leuke excursies ondernemen, echter is het aanbod aan restaurants beperkt en hier vindt u geen boulevards en massatoerisme in vergelijking met de Canarische eilanden.

Maar als u gewoon een week wilt relaxen op het strand, dan is dit een veilige toeristische plek voor u.

Individuele avonturiers, wandelvakantie liefhebbers moeten zeker eens kijken naar de minder bekende Kaapverdische eilanden zoals Brava.

Tot slot Kaapverdië is veilig, ga niet naar slechte buurten in de hoofdstad Praia en gebruik uw gezonde verstand als u (drukke) toeristische gebieden op Boa Vista en Sal bezoekt. Ondanks criminaliteit hoeft u zich op Kaapverdië absoluut niet onveilig te voelen dan in vergelijking met grote steden in Nederland en België.

Vervoer op Kaapverdië is veilig met het openbaar vervoer of als u een huurauto huurt. Pas uw snelheid aan naar de wegomstandigheden, en let extra op de verkeerssituaties.

Op de eilanden Sal en Boa Vista is het lang niet zo druk als op de massabestemmingen van de Canarische Eilanden, wat voor mij een groot pluspunt is.

En zoals ik al zei, de stranden zijn uniek mooi!

TIP: Als u op zoek bent naar een all-inclusive hotel, moet u eens kijken naar mijn top 10 all-inclusive hotels.