Santiago Kaapverdie

Santiago het grootste eiland van Kaapverdië! Met als hoofdstad Praia in het zuidoosten, was het Santiago dat de geschiedenis van de archipel vorm heeft gegeven. Inmiddels woont meer dan de helft van de Kaapverdiërs op dit eiland.

[toc]

Met een oppervlakte van 990 vierkante kilometer is Santiago waarschijnlijk het meest afwisselende eiland als het om landschap gaat.

Er zijn fijne zandstranden, indrukwekkende bergen en droge steppegebieden, maar ook vruchtbare valleien en plateaus.

In een vallei bij Assomada, in het binnenland van het eiland, kun je de oudste en grootste boom in Kaapverdië bewonderen, een kapokboom, zo’n 500 jaar oud en 40 meter hoog.

Santiago Kaapverdië – 2 bergketens

kaapverdieTwee vulkanische bergketens domineren de structuur van het eiland: het noorden reikt de boog van de Serra Malagueta (1064 meter) vanuit de west- naar de oostkust, in het centrum van het eiland reikt het gebergte rond de hoogste berg van het eiland, Pico d’Antónia (1394 meter).

Om de twee natuurmonumenten liggen de Achadas (plateaus), tafelbergen gemaakt van lavagesteente. De Achadas in het binnenland van het eiland hebben een rijke vegetatie: Acacia, Euphorbia en vijgen komen hier veel voor, omdat de bodems relatief vochtig zijn. In het noorden en zuiden zijn de plateaus veel kaler en worden ze doorkruist door droge valleien (Ribeiras).

Cultureel gezien heeft Afrika een grote invloed, omdat het al jarenlang met het buurland het centrum van de slavenhandel was. De klassieke muziekstijlen zoals Funana en Batuco, die hier alomtegenwoordig zijn, laten dit merken.

Praia – Santiago Kaapverdië

De hoofdstad Praia met 100.000 inwoners bloeit en groeit. Hier bevindt zich het staats- en economische epicentrum van het land. Maar ook arme wijken, die doen denken aan de favela’s in Brazilië en voorsteden met betonflats bepalen het stadsbeeld. Praia is druk, lawaaierig, hectisch. Een typische grote (Afrikaanse) stad eigenlijk.

Koloniale huizen

Kaapverdie SantiagoZakenmensen, diplomaten (die in de woonwijk Prainha wonen) en regeringsafgevaardigden bevinden zich in het centrum, 10.000 forensen banen zich dagelijks een weg door de stad.

Hoewel Praia niet erg toeristisch is, is er veel te ontdekken: het oude stadscentrum, gelegen op een plateau met zijn prachtige koloniale huizen en Praça Alexandra de Albuquerque.

 

Hier bevinden zich ook de kerk van Nossa Senhora da Graça, de supermarkt, het Paleis van Justitie, Museo Ethnográfico, het presidentieel paleis, het parlementsgebouw in de wijk van Achada de Santo António en de oude vesting Bateira van waaruit men kan genieten van een prachtig uitzicht op zee.

Stranden Praia – Santiago

stranden SantiagoStedelijke stranden zijn Praia Prainha en Quebra Canela in de buurt van de wijk Prainha. Bij Praia da Gamboa, die niet geschikt is om te zwemmen, vindt eenmaal per jaar het grootste muziekfestival op het eiland plaats.

In de wijk Achada de Santo António, gelegen op een plateau in het westen van Praia, zijn bars, restaurants en nachtclubs te vinden.

Een bezoek aan de Mercado de Sucupira met zijn doolhofachtige paden in de buurt Várzea is een bezoek waard, hier ontdekt men kleding en Afrikaanse stoffen, maar ook huishoudelijke apparaten, muziek, traditionele ambachten en typische streekgerechten.

Weer Santiago

Klimaat Santiago Kaapverdië mei t/m oktober

Mei Jun. Jul. Aug. Sep. Okt.
Max temp 26 27 27 28 30 28
Min temp 20 21 22 23 24 23
Zonuren 10 9 7 6 7 8
Regendagen 2 2 4 6 7 8
Zeetemp 23 24 26 27 27 26

Klimaat Santiago Kaapverdië november t/m april

Nov. Dec. Jan. Feb. Mrt. Apr.
Max temp 27 26 24 24 25 25
Min temp 22 20 19 19 18 19
Zonuren 8 7 7 8 9 10
Regendagen 3 2 2 2 3 2
Zeetemp 25 24 23 23 23 23

Temperatuur Santiago in de winter.

De koelste maanden (wat natuurlijk een relatief begrip is met deze zomerse temperaturen) zijn januari, februari, maart en april met een gemiddelde temperatuur overdag van 25° C. En waarbij de temperatuur kan dalen in de avond en nacht naar een zwoele 19° C.

In de winter valt er nagenoeg geen regen op Santiago Kaapverdië. Ook de zon schijnt volop in de wintermaanden december, januari en februari geweldige weersomstandigheden voor een zonnige winterzon vakantie.

Hoogste temperatuur

temperatuur KaapverdiëDe warmste maand op het eiland Santiago is september waarbij de temperatuur kan oplopen tot 29° C. De temperatuur daalt in de nachten en avonden naar een gemiddelde temperatuur van 24° C.

September is naast de maand met de hoogste temperaturen ook de natste maand. Er kunnen soms tropische regenbuien voorkomen, en gemiddeld zijn er 7 regendagen in september.

Zeewater temperatuur Santiago

De temperatuur van het zeewater varieert tussen de 23° C en 27° C gedurende het hele jaar; de Noord-Oost passaat winden, die actief zijn tijdens ‘The Tempo das Brisas’, zijn erg populair onder de surfers en zeilers.