Fogo Kaapverdie

Fogo betekent vuur. En deze naam verraadt al wat dit eiland in Sotavento met ongeveer 40.000 inwoners is: een vulkaan. Met 2829 meter bepaalt de vulkaanberg Pico de Fogo als hoogste punt van Kaapverdië het beeld van het eiland. Vanaf de westelijke oude kraters kan men van een ongelooflijk mooi uitzicht op de Pico genieten, die in een halve cirkel om de berg liggen en daarbij de “Caldeira” (reuzenkrater) met een diameter van 9km vormen.

De centrale krater van de vulkaan bereikt met een diameter van 500 meter een diepte van 180 meter. Tot op de dag van vandaag spuwt hij door hete fumarolen zwavelstoom, een indrukwekkend natuurspektakel. Door de hoge bergen op Fogo en de bijbehorende wolkenformatie is het eiland nogal vochtig en gedijt het vele gewassen op de terrasvelden. Op 1 Mei wordt met de Festas do São Filipe de ontdekking van Fogo gevierd en vinden er paardenraces plaats.

De beste manier om naar Pico de Fogo te komen is vanuit het dorp Chã das Caldeiras. Van hieruit duurt de route ongeveer 6 uur – er moet tenslotte 1000 meter hoogteverschil overwonnen worden. Vanwege de gedeeltelijk steile en stenige (vulkaanas) wegen is goed schoeisel absoluut noodzakelijk.

In het westen van Fogo ligt de grootste stad van het eiland, São Filipe, die na Praia, Mindelo en Assomada met een inwoneraantal van ongeveer 20.000 de vierde grootste stad van Kaapverdië is. Hier bevindt zich ook de luchthaven van het eiland, van waaruit alleen binnenlandse vluchten worden naar de andere eilanden gevlogen worden.

Dit pittoreske stadje ligt aan een kilometerslange kust van het zwarte lavastrand en verheft zich boven een klif van ongeveer 100 meter hoog. De Alto San Pedro, een langwerpig plein, scheidt de benedenstad (Vila Baixo) van de bovenstad (Vila Riba). Vanuit de marktplaats, waar het elke ochtend druk is, kom je per taxi naar de vulkaankrater.

In de benedenstad ligt de Praça 7 do Decembro met het stadhuis en de prachtige herenhuizen (Sobrados) van de vroegere rijke families. Verder naar beneden liggen aan een kleine Pracinha de kerk Nossa Senhora de Conceição een mooie lichtblauwe façade en kleine bonte huisjes.

Vanuit de stad bereikt men het strand via een trap. Een echte aanrader is absoluut het zuidelijke deel van het strand, dat via de linker trap te bereiken is, omdat het veel schoner is als het strand direct onder de stad.

Om te zwemmen moet men echter andere stranden opzoeken (Ponta da Salina), omdat de stromingen erg riskant zijn kunnen en vooral bij een ruige zee kan het zwemmen daar zeer gevaarlijk worden. Verder is het strand Porto de Vale de Cavaleiros aan te raden, dit strand ligt 3 km ten noorden van de stad.

Vanuit São Felipe kom je langs de oostkust in richting noorden uit in São Jorge en Salinas. Twee ringwegen vormen het weggennet van het eiland. Een route loopt ongeveer 300 meter hoog langs de zee. São Jorge is op een paar kleine turquoise huisjes in het centrum na verlaten, maar je moet zeker Ponta da Salina bezoeken, een door rotsen omgeven zee zwembad met natuurlijke rots boog, waar je een uitzicht hebt op de oceaan en waar de mooiste zwemmogelijkheid van Fogo is.

De terugweg naar São Filipe moet je absoluut via de schilderachtige en zeer interessante hogere straten afleggen. Hier zie je vulkanen direct aan zee, koloniale herenhuizen en nog veel meer.

In het zuiden en oosten van het eiland is de plaats Cova Figueira interessant met zijn kleurrijke huisjes. Een idyllische landelijke omgeving kan men beleven op de route van Cova Figueira naar São Felipe. In deze onaangetaste omgeving ontdekt men vulkaankegels en wilde vijgen, en kan men uiteindelijk in het plaatsje Mãe Joana een mooi uitzicht op de omliggende vulkanen genieten.

Vanuit Cova Figueira is een rit richting Mosteiros absoluut de moeite waard. Dit is een, sinds de sluiting van de vliegplaats, dromerig dorp direct aan de zee. Men rijdt langs een steile rotswand 500 meter boven zee. Door het groene landschap komt men langs fruitbomen en belandt men in het dorp Tinteira, waar de donkere huizen uit lavasteen bestaan.

In het uiterste noorden kun je in het dorp Ribeira Ilhéu, met zijn kleine ouderwetse werkplaatsen, het meest traditionele leven op Fogo vinden.

Weer Fogo Kaapverdië

Klimaat Fogo Kaapverdië mei t/m oktober

Mei Jun. Jul. Aug. Sep. Okt.
Max temp 26 27 27 28 30 28
Min temp 20 21 22 23 24 23
Zonuren 10 9 7 6 7 8
Regendagen 2 2 4 6 7 8
Zeetemp 23 24 26 27 27 26

Klimaat Fogo Kaapverdië november t/m april

Nov. Dec. Jan. Feb. Mrt. Apr.
Max temp 27 26 24 24 25 25
Min temp 22 20 19 19 18 19
Zonuren 8 7 7 8 9 10
Regendagen 3 2 2 2 3 2
Zeetemp 25 24 23 23 23 23

Temperatuur Fogo in de winter.

De koelste maanden (wat natuurlijk een relatief begrip is met deze zomerse temperaturen) zijn januari, februari, maart en april met een gemiddelde temperatuur overdag van 25° C. En waarbij de temperatuur kan dalen in de avond en nacht naar een zwoele 19° C.

In de winter valt er nagenoeg geen regen op Fogo Kaapverdië. Ook de zon schijnt volop in de wintermaanden december, januari en februari geweldige weersomstandigheden voor een zonnige winterzon vakantie.

Hoogste temperatuur

temperatuur KaapverdiëDe warmste maand op het eiland Fogo is september waarbij de temperatuur kan oplopen tot 29° C. De temperatuur daalt in de nachten en avonden naar een gemiddelde temperatuur van 24° C.

September is naast de maand met de hoogste temperaturen ook de natste maand. Er kunnen soms tropische regenbuien voorkomen, en gemiddeld zijn er 7 regendagen in september.

Zeewater temperatuur Fogo

De temperatuur van het zeewater varieert tussen de 23° C en 27° C gedurende het hele jaar; de Noord-Oost passaat winden, die actief zijn tijdens ‘The Tempo das Brisas’, zijn erg populair onder de surfers en zeilers. Ben je een fanatieke watersporter dan kun je op Fogo je hart ophalen.