Santo Antão Kaapverdie

Santo Antão – het eiland van de bergen, de wind, het water – dit op een na grootste eiland van Kaapverdië zou veel verschillende namen kunnen hebben. Met zijn sterk contrasterende landschap en bodemstructuur ligt dit eiland met 779 vierkante kilometer tegen de eilandgroep in het noordwesten aan.

[toc]

Het zuiden en het westen zijn somber en kaal, het noorden en oosten daarentegen verrassen door een subtropisch klimaat met een rijke vegetatie, sparren en dennenbossen vormen het groen van Ribeiras evenals dadel- en kokospalmen, mango- en baobabbomen en citrus-, amandel-, papaya- en sinaasappelbomen.

In het gebergte wordt op terrasvormige velden die deels uit zwarte vulkanische aarde bestaan en deels uit witte Pozolana, maïs, ananas, koffie en cassave verbouwd. Het ruikt naar eucalyptus, lavendel en zelfs lotusbloemen. Acacia, wilde vijgen en drakenbomen omlijnen de paden op veel plaatsen.

Santo Antão Kaapverdië

Santo Antão KaapverdiëDe bijna 50.000 bewoners van het eiland leven voornamelijk in de steden Porto Novo, Ponta do Sol, Paul en Ribeira Grande. De mensen van Santo Antao zijn toch wel een bergvolk: ze hebben naast hun Kaapverdische levensvreugde ook een ruw en zwaar randje. Dit is het thuis van de muziekstijl / dans “Colá”.

In Ribeira Grande, de levendige hoofdstad van Santo Antão, gelegen in de gelijknamige vallei, is er behalve de Nossa Senhora do Rosário-kerk met een gelijknamige Praça, een super- (Mercado Municipal) en een kledingmarkt (ten noorden van het stadscentrum).

Hoewel er tot nu toe weinig hotels zijn gevestigd, heerst er een levendige sfeer in de kronkelende straatjes met hun kleine winkeltjes en restaurants.

Voor overnachtingen zijn kleinere pensions een goede uitkomst. In een zijstraat is er een internetcafé in de buurt van de kerk.

Porto Novo – Santo Antão

Kaapverdie Porto Novo, de dichtstbijzijnde grote stad op Santo Antão, ligt in het droge zuidoosten van het eiland, met een stoffige wind die altijd waait. Een hoofdstraat met vroegere herenhuizen, een kleine kerk, markten met verse vis, Grogue en verse geitenkaas, winkels en natuurlijk de haven kunnen hier worden ontdekt.

Om de fascinerende contrasten van Santo Antãos te kunnen begrijpen is een rit van Porto Novo naar Ribeira Grande op de oude weg aan te raden. Je begint in het droge zuidoosten van het eiland, rijdt door verticale torenhoge rotsen, vervolgens door een dennenbos voorbij aan Cova en Corda en over een smalle bergrug tot aan de noordkust van het eiland.

Nadat je aan de eerste dorpjes bij Lombo de Figueira voorbij bent, komt men (te voet) bij de vulkaan Cova de Paúl, waarvan het bassin in het midden van steile rotsen 1000 meter boven de zeespiegel ligt. Van hieruit ontstaat een adembenemend uitzicht op de Ribeira do Paúl en de noordkust.

Landschappen

KaapverdieDoor de vlakte van Lagoa (de plaats zelf is erg klein) ziet men hoe het landschap in het westen al kaler wordt. Op de plateaus heb je een erg mooi uitzicht over het eiland, en bij mooi weer kun je zelfs tot aan Monte Verde op het buureiland São Vicente kijken.

Ook rondom Corda, waarvan de huizen aan de berg lijken te zijn gegroeid, heb je een prachtig panorama uitzicht. Nadat men Corda achter zich heeft gelaten wordt het spannend: je rijdt op een weg die op de rug van een bergketen loopt. Links en rechts zijn er steile dieptes.

Sinds de zomer 2009 is de nieuwe weg van Porto Novo naar Paúl geopend. Het gaat hier om een saaie en eentonige asfaltweg. Er rijden nu ook alle Aluguers (verzameltaxi’s) op deze weg waardoor de meeste bezoekers van het eiland de adembenemende uitzichten op de oude geplaveide straat mislopen. Hier moet je een taxi bestellen, die van Porto Novo naar Ribeira Grande ongeveer 5.000 Escudos (ongeveer 45 EUR) kost.

Vila das Pombas, Paúl

Kaapverdie augustusOngeveer 10km ten oosten van Ribeira Grande ligt het plaatsje Paúl met het kustdorp Vila das Pombas van waaruit de Ribeira do Paúl tot aan de Cova krater omhoog loopt. Ongeveer in het midden van de deels erg ruige vallei ligt het dorp Passagem op 250 meter boven de zee.

Hier is op meerdere terrasplateaus een mooi zwembad gebouwd. Vanaf daar leidt een smalle straat 2 kilometer naar zee naar de landelijke Aldeia Manga accommodatie, bestaande uit meerdere rieten kleibungalows en een groot stenen huis.

Een ideale accommodatie voor wandelaars, die vanuit hier veel verschillende wandelingen kunnen ondernemen zonder een auto nodig te hebben.

Ongeveer 2 kilometer verder naar boven bevindt zich in Cha de João Vaz, bij Alfred een leuk klein restaurantje met veel indrukwekkende zelfgemaakte producten. Erg populair zijn de verschillende likeuren en Grogue varianten van de Oostenrijkers die al ongeveer 25 jaar in Pául wonen.

Vila das Pombas (Paúl) zelf ligt aan een beschutte baai in het noordoosten van Santo Antão. Pastelkleurige huisjes, zoals het lichtblauwe raadhuis, staan langs de strandpromenade, en daarachter liggen de suikerrietvelden en kokospalmbomen – het voelt aan als Cuba. Ook de kleine kerk en het blauwe raadhuis maken van Vila das Pombas een dromerige plek.

Kaapverdie decemberAls je de kuststraat van Paúl naar het noorden neemt, kom je in het plaatsje Sinagoga, een voormalige nederzetting van joodse immigranten.

In zuidelijke richting leidt de kuststraat door het Ribeira da Janela. Voorbei aan een Grogue distilleerderij die gelijk aan de weg ligt, kom je bij de in 1886 gebouwde vuurtoren van Janela. Vanuit Pontinha da Janela bereikt men dal opwaarts na ongeveer 500 meter een vrijstaande rots met rotstekeningen (ingesneden tekens), de Pedra da Nossa Senhora.

In het westenlijke deel van de vallei van Ribeira Grande is bovendien de weg langs de Ribeira Graça in het plaatsje Chã de Igreja de moeite waard, wat door groen omringd en pittoresk in een 50 meter diepe en steile vallei ligt. Vaak versieren de dorpsbewoners hun huizen, die rondom het dorpsplein met de witte kerk liggen, met allerlei verschillende bloemen.

Het dorpje Chã de Igreja kann ook vanuit Ponta do Sol worden bereikt. Op deze niet minder interessante route langs hellingen en ravijnen komt men langs de bezienswaardige plaats Fontainhas, die op een rots ligt, evenals de traditionele vissersdorpjes Corvo en Forminguinhas en uiteindelijk de plaats Cruzinha da Graça op een klif.

Te voet duurt de tour ongeveer 5 uur. De autostraat loopt tot aan Fontainhas, waarvan het lijkt alsof de huizen aan de berg zijn vergroeid. Vanaf daar duurt het te voet tot Forminguinhas nog eens 2 uur.

Via de straat vanuit Ribeira Grande richting noordwesten bereikt men de misschien wel mooiste plek Santo Antãos, Ponta do Sol, in het uiterste noorden van het eiland. Kleine kleurrijke vissersbootjes liggen op de landtong die in de Atlantische oceaan ligt.

Praça

KaapverdieHet stadhuis in de binnenstad van Praça met een vergelijkbare koloniale bouwstijl lijkt hier over alles te waken. Aan ditzelfde plein bevindt zich ook de witte kerk van het dorp met prachtige gevels. Accommodatiemogelijkheden vindt men in de vorm van hotels en kleinere pensions; restaurants en bars omringen de straten.

De rit van Ribeira Grande naar Ponta do Sol is al een belevenis op zich: de verbindingsweg loopt direct aan zee langs een rotswand. In Ponta do Sol bevindt zich een tweede residentie van de huidige president van Kaapverdië, een riante villa met prachtige tuin.

Het westen kan je het beste vanuit Porto Novo ontdekken. Een uitgebouwde straat leidt naar de Ribeira das Patas, waarvan de vallei deels door verticaal omhooglopende rotsen wordt omringd (vooral bij Lagedos).

Achter een groene strook land in westelijke richting ligt het hoogste punt van het eiland, de Tope de Coroa met 1980 meter hoogte. Van daaruit is het niet meer ver naar Tarrafal de Monte Trigo, een groene oase bij een beschutte baai.

Kaapverdie De helling vanaf Ponte Sul landinwaarts is best avontuurlijk, omdat het niet verhard is, maar je kan er met de Aluguer (verzameltaxi) of nog comfortabeler met een jeep direct vanuit Porto Novo komen. Een prachtig kilometer lang strand van zwart lavagesteente ligt daar op bezoekers te wachten.

 

De Tarrafal, die door een nabijgelegen bron erg groen is, ligt beschut voor de hoge kliffen. Accommodatiemogelijkheden zijn er in liefdevol gebouwde natuursteenbungalows in een mooi en traditioneel gebied (Mar Tranquilidade), die door een Duits-Amerikaans echtpaar wordt gerund.

Weer Santo Antão Kaapverdië

Klimaat Santo Antão Kaapverdië mei t/m oktober

Mei Jun. Jul. Aug. Sep. Okt.
Max temp 26 27 27 28 30 28
Min temp 20 21 22 23 24 23
Zonuren 10 9 7 6 7 8
Regendagen 2 2 4 6 7 8
Zeetemp 23 24 26 27 27 26

Klimaat Santo Antão Kaapverdië november t/m april

Nov. Dec. Jan. Feb. Mrt. Apr.
Max temp 27 26 24 24 25 25
Min temp 22 20 19 19 18 19
Zonuren 8 7 7 8 9 10
Regendagen 3 2 2 2 3 2
Zeetemp 25 24 23 23 23 23

Temperatuur Santo Antão in de winter.

De koelste maanden (wat natuurlijk een relatief begrip is met deze zomerse temperaturen) zijn januari, februari, maart en april met een gemiddelde temperatuur overdag van 25° C. En waarbij de temperatuur kan dalen in de avond en nacht naar een zwoele 19° C.

In de winter valt er nagenoeg geen regen op Santo Antão Kaapverdië. Ook de zon schijnt volop in de wintermaanden december, januari en februari geweldige weersomstandigheden voor een zonnige winterzon vakantie.

Hoogste temperatuur

temperatuur KaapverdiëDe warmste maand op het eiland Santo Antão is september waarbij de temperatuur kan oplopen tot 29° C. De temperatuur daalt in de nachten en avonden naar een gemiddelde temperatuur van 24° C.

September is naast de maand met de hoogste temperaturen ook de natste maand. Er kunnen soms tropische regenbuien voorkomen, en gemiddeld zijn er 7 regendagen in september.

Zeewater temperatuur Santo Antão

De temperatuur van het zeewater varieert tussen de 23° C en 27° C gedurende het hele jaar; de Noord-Oost passaat winden, die actief zijn tijdens ‘The Tempo das Brisas’, zijn erg populair onder de surfers en zeilers.